Zal rendabiliteit toelaten dat Mozart leeft ? (OPEN BRIEF AAN VIKTOR)

Viktor Ameys

Je kent me niet, kiddo, en eigenlijk hoef je me niet te kennen. Ik ben maar een van de vele toeschouwers die vanmiddag, tussen twee onderwerpen over het Nederlandse vorstenhuis heen, de VRT reportage over jou en je bijzondere aandoening zag. Trots moet je zijn, makker : zoals jou zijn er weinig !

Maar dat lost uw probleem eigenlijk niet op, wat toch wel de bedoeling is. Mocht je, na de uitleg van je ouders, nog met een of andere vraag blijven kampen, het zit zo : iedereen is op jacht naar zijn eigen paaseitjes. Onlangs ben je er toch ook op zoek naar mogen gaan, nietwaar, nadat de klokken of de haas, naargelang wat je het meest aanspreekt, waren langs geweest.

Wel nou, met de firma die aan je ouders de medicatie verkoopt die je zal redden (namelijk Soliris) gaat het niet anders : evenals jou houdt Alexion (1), het bedrijf dat in jouw leven investeert, van paaseitjes. Dit is eigenlijk een metafoor. Later zal je op school wel leren wat dit betekent. Hier alvast een voorproefje : een metafoor is eigenlijk iets met iets anders vergelijken wat er eigenlijk weinig mee te maken heeft, maar toch tot de verbeelding spreekt, zoals wanneer je, komende september, refererend naar je school, zou kunnen zeggen : “naar dat folterhuis wil ik niet terug”. Uiteraard is een school geen folterhuis, maar door ze ermee te vergelijken wek je een soort ironie die je maten wel zullen snappen.

En ironie is in deze nooit ver weg. De laatste tijd heeft Alexion immers veel paaseitjes opgeraapt : verleden jaar 45 % meer dan het jaar voordien (2), en het laatste kwartaal zelfs 81 % meer ten opzichte van het eerste kwartaal van 2012 (3). De Afrikanen, die weten het wel : voor grote farmabedrijven is het elke dag Pasen ! En daar draag jij je steentje toe bij. Is dat niet geweldig ? Stel je voor : met 18.000 € per maand kun je heel wat eitjes kopen, hoor. Een groot deel daarvan is bestemd voor de aandeelhouders van Alexion. Zo eenvoudig is het : hoe meer aandelen je hebt liggen, hoe meer eitjes. Wat je ouders zorgen baart is dat ze helemaal alleen voor de paashaas staan. Daarom vragen ze iedereen (je buren, de ouders van je vrienden, maar ook mensen die ze helemaal niet kennen) om hen hierbij te helpen. Dit heet dan weer solidariteit. Omdat jij zo speciaal bent. Hopelijk leer je later ook wat dit betekent.

Maar dan zegt de boze minister : “hoela, kijk eens hier, zo gemakkelijk zal het niet gaan, hoor !” Zij wil de paashaas er namelijk toe dwingen om zelf ook aan deze actie deel te nemen, door minder hebzuchtig te zijn. Wat er ook van zij, gelijk zal je krijgen, kiddo ! Waarom, vraag je je misschien af ? Omdat jouw voornaam uit het Latijn afstamt, en die betekent : hij die overwint. Nooit vergeten, Viktor ! Het beste toegewenst…

Mvg,

paaseitjes

Yannick

_____________

(1) Dit is de website van deze firma : http://www.alxn.com/

(2) Bron : http://news.alexionpharma.com/press-release/financial-news/alexion-reports-fourth-quarter-and-full-year-2012-results

Alexion - Share value evolutionSteve Squinto & Leonard Bell (Alexion)

Alexion - Steven Squinto & Leonard Bell

(3) Bron : http://news.alexionpharma.com/press-release/financial-news/alexion-reports-first-quarter-2013-results

Lees hier het verhaal van Viktor Ameys : http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=DMF20130429_00560486

Publicités
Catégories : Lettres ouvertes des plus surréalistes... | Étiquettes : , , , , , | Poster un commentaire

Navigation des articles

Laisser un commentaire

Choisissez une méthode de connexion pour poster votre commentaire:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l'aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Google+

Vous commentez à l'aide de votre compte Google+. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l'aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l'aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

w

Connexion à %s

Propulsé par WordPress.com.

%d blogueurs aiment cette page :